Ξεφυλλίστε τον Πολυοδηγό π.ε. Πρέβεζας στην οθόνη σας!


Προσοχή στους γονείς για το διαδικτυακό “παιχνίδι” με ονομασία “Δοκιμασία – Πρόκληση Μπλε Φάλαινα”

mple falainaΜε αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το διαδικτυακό “παιχνίδι” με την ονομασία “Δοκιμασία – Πρόκληση Μπλε Φάλαινα” αλλά και σε εκτέλεση παραγγελίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η Εισαγγελία Πρέβεζας εφιστά την προσοχή των ανήλικων και των γονέων στην επικινδυνότητα του εν λόγω “παιχνιδιού”.

Έχουν ήδη γίνει ενημερωτικές συναντήσεις με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις της επιμελήτριας ανηλίκων στα σχολεία κατά τη νέα σχολική χρονιά. Παρ’ όλα αυτά το θέμα είναι σημαντικό και απαιτείται η προσοχή και επαγρύπνηση των γονέων, των εκπαιδευτικών και των ασκούντων επιμέλεια ανηλίκων.

Τι είναι η “Δοκιμασία – Πρόκληση Μπλε Φάλαινα”;

Παρουσιάζεται στο διαδίκτυο, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Messenger, Viber, Instagram, Twitter) ως πρόκληση – παιχνίδι. Ονομάζεται έτσι γιατί τα θύματα υποχρεώνονται κατά την διάρκεια του “παιχνιδιού” να χαράξουν στο σώμα τους μια φάλαινα.

Ποιους στοχεύουν;

Απευθύνονται σε ανηλίκους, κυρίως εφήβους, ευάλωτους ψυχολογικά -είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας – είτε λόγω προβλημάτων, με σκοπό να τους χειραγωγήσουν και να τους οδηγήσουν τελικά στο θάνατο.

Ποιοι κρύβονται από πίσω;

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την Ρωσία, όπου ο νεαρός εμπνευστής του “παιχνιδιού” φέρεται να έχει συλληφθεί με κατηγορίες για 19 υποθέσεις αυτοκτονίας και απόπειρας αυτοκτονίας εφήβων. Το “παιχνίδι” έχει ξεφύγει από τα χέρια του έχοντας βρει και άλλους “διαχειριστές”.

Τρόπος δράσης

Ο εκάστοτε “διαχειριστής” του “παιχνιδιού” προσεγγίζει τους έφηβους μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας τους να πάρουν μέρος στη “Δοκιμασία – Πρόκληση Μπλε Φάλαινα”. Ζητάει τα προσωπικά τους στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, μέλη οικογένειας, κλπ.). Στην περίπτωση που ο ανήλικος αποδεχθεί την πρόκληση, την οποία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, υποβάλλεται σε μια σειρά “απλών” αρχικά δοκιμασιών – προκλήσεων διάρκειας 50 ημερών. Την ολοκλήρωση της δοκιμασίας ο χειραγωγημένος ανήλικος αποδεικνύει με φωτογραφία ή βίντεο που έχει τραβήξει και αποστέλλει στον “διαχειριστή”. Εάν ο χειραγωγημένος νέος κάποια στιγμή προσπαθήσει να εγκαταλείψει το παιχνίδι, δέχεται απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Σημάδια που πρέπει να παρατηρούν οι γονείς

Στα πλαίσια των δοκιμασιών που υποβάλλεται ο ανήλικος, υπάρχουν σημάδια που μπορεί και πρέπει ο ενήλικος που έχει την επιμέλεια να παρατηρήσει. Οι δοκιμασίες ξεκινούν με κάτι απλό, όπως για παράδειγμα “ξύπνα στις 4 τα ξημερώματα, μείνε ξύπνιος για 10 λεπτά και ξανακοιμήσου”, κλιμακώνονται με κάτι του ύφους “κάνε μια παράνομη πράξη”, αγριεύουν με οδηγίες του ύφους “χτύπα την γάτα / σκύλο σου” ή χειρότερα “πέτα την γάτα / σκύλο σου από το μπαλκόνι”. Η δοκιμασία ολοκληρώνεται όταν ο νέος οδηγείται στην τελευταία δοκιμασία της πρόκλησης – την αυτοκτονία.

Ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι γονείς

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής / tablet που χρησιμοποιούν οι ανήλικοι να είναι σε χώρο που υπάρχει επιτήρηση από τους γονείς. Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαδικτυακών αναζητήσεων των ανηλίκων ώστε να προλαμβάνουν φαινόμενα σαν αυτό. Η σχέση γονέα – παιδιού είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος αποφυγής τέτοιου είδους επικίνδυνων καταστάσεων.

Σε περίπτωση που οι γονείς – έχοντες την επιμέλεια, παρατηρήσουν περίεργη συμπεριφορά του παιδιού, να έλθουν αμέσως σε επικοινωνία με το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας (τηλ. 2682089542), ή με την υπηρεσία επιμελητών ανηλίκων, ή με την Εισαγγελία Πρέβεζας (τηλ. 2682361021), ή τέλος με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11188, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Αν είσαι έφηβος

Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον πατέρα, την μητέρα, τον άνθρωπο που σε αγαπά, σε φροντίζει στην καθημερινότητά σου και στέκεται δίπλα σου στις δυσκολίες. Δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση, και ακόμη και αν κάποιες φορές κάτι φαντάζει δύσκολο, ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσεις είναι να το μοιραστείς με τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για σένα. Μίλα με τους γονείς σου, μίλα με τους δασκάλους σου και μοιράσου τις ανησυχίες σου. Σε κάθε περίπτωση αν σου τύχει να σε προσεγγίσουν στο ίντερνετ για μια “Δοκιμασία – Πρόκληση” μη διστάσεις να το πεις. Ακόμη κι αν εσύ είσαι δυνατός και δεν πέσεις στην παγίδα, μπορεί να βοηθήσεις κάποιον συνομήλικό σου.

3.jpg